Χοιρινό με μέλι και κάστανα

Υλικά
3 κιλά χοιρινό μπούτι ή σπάλα με το δέρμα του
2 πορτοκάλια σε φέτες
1 ξινόμηλο σε φέτες
1 φλιτζ. νερό
6-7 κουταλιές βούτυρο (λιωμένο)

Για τη μαρινάδα
Xυμός 2 πορτοκαλιών
½ φλιτζ. μέλι
1 φλιτζ. κρασί γλυκό σαμιώτικο
1 φλιτζ. κρασί λευκό ξηρό
2 κουταλιές σούπας μουστάρδα
2 ξυλαράκια καννέλας
10 γαρίφαλα
2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένο)
Λίγο φρέσκο δενδρολίβανο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Χοιρινό με μέλι και πορτοκάλι

Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά το χοιρινό και το αλατοπιπερώνουμε. Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύοντας καλά τον χυμό πορτοκαλιού με το μέλι, τα κρασιά, την κανέλα, τα γαρίφαλα, το σκόρδο, το δενδρολίβανο, τη μουστάρδα, το πιπέρι.

Βάζουμε το χοιρινό στη μαρινάδα, το σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 24 ώρες. Κατά διαστήματα το γυρίζουμε, ώστε να μαριναριστεί από όλες του τις πλευρές.

Την επόμενη μέρα βγάζουμε το χοιρινό από το ψυγείο, το βάζουμε σε μεγάλο ταψί, το αλατίζουμε, χαράζουμε το δέρμα του σε ρόμβους, μπήγουμε τα γαρίφαλα σε διαφορετικά σημεία και το περιχύνουμε με τη μαρινάδα.

Προσθέτουμε λίγο νερό, σκεπάζουμε το κρέας με τις φέτες του πορτοκαλιού και του μήλου και τα περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο. Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε 180º C για περίπου 2 ½ με 3 ώρες. Κατά διαστήματα το γυρίζουμε και το περιβρέχουμε με το ζουμί του. Αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό.

Προς το τέλος αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε το χοιρινό να ροδίσει.

Περισσότερα Άρθρα

Κατηγορίες Προιόντων