Υλικά:
100 γρ. αλεύρι από κάστανα
100 γρ αλεύρι ολικής άλεσης
300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ ζάχαρη
250 γρ λιωμένο βούτυρο
250 γρ αυγό
250 ml αποβουτυρωμένο γάλα
180 γρ χυμός κράνμπερι
70 γρ πουρές από κάστανα
16 γρ baking powder
1 πρέζα αλάτι
2 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
1 κ.γ. αλεσμένο κάρδαμο
1 κ.γ. γαρίφαλο
105γρ. αποξηραμένα κράνμπερις
60 γρ καρύδια
Για το γλάσο λεμονιού:
Χυμός από ένα λεμόνι
250γρ. ζάχαρη άχνη
αλεύρι
αλεύρι ολικής άλεσης
ζάχαρη
βούτυρο
αβγά
γάλα
κράνμπερι
κάστανο
μπέικιν πάουντερ
αλάτι
κανέλλα
γαρύφαλλο
κάρδαμο
καρύδι
τζίντζερ
λεμόνι
ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C. Βουτυρώνουμε μια φόρμα και την πασπαλίζουμε με αλεύρι. Την καθαρίζουμε από το αλεύρι που περισσεύει.
Συνδυάζουμε όλα τα στέρεα υλικά (αλεύρια, ζάχαρη, baking powder, μπαχαρικά, αλάτι) σ’ ένα μεγάλο δοχείο και τα ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια συνδυάζουμε και όλα τα υγρά υλικά (χυμό κράνμπερι, πουρέ κάστανου, αποβουτυρωμένο γάλα, αυγά) σε δεύτερο δοχείο και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε τα υγρά στα στέρεα υλικά και ανακατεύουμε και πάλι με μεταλλικό σύρμα ή σπάτουλα. Προσοχή δεν πρέπει να χτυπηθούν τα υλικά μαζί σε αυτό το στάδιο.
Μόλις ανακατευτούν τα υλικά καλά προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, τα κράνμπερις και τα καρύδια και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Μόλις όλα τα υλικά έχουν ομοιογενοποιηθεί, προσθέτουμε το μίγμα στη βουτυρωμένη φόρμα.
Σε περίπτωση που το μίγμα είναι περισσότερο από όσο χρειάζεστε για να φορμάρετε, μπορείτε να κρατήσετε στην άκρη μια ποσότητα για μικρότερα κέικ (προσοχή, τα μίνι κέικ θα χρειαστούν πολύ λιγότερο χρόνο στο φούρνο).
Ψήνουμε το κέικ στο φούρνο για 50-60′ ή έως ότου όταν βυθίζουμε ένα ξυλάκι στο μίγμα αυτό να βγαίνει καθαρό. Δεν πρέπει να αφήσουμε το κέικ μας να στεγνώσει πολύ, θέλουμε να διατηρηθεί σχετικά υγρό στο εσωτερικό. Για τα μίνι κέικ θα χρειαστούμε περίπου 20′. Μόλις ψηθεί το κέικ το αναποδογυρίζουμε σε ένα ταψάκι για να κρυώσει πριν το γλασάρουμε.
Για να φτιάξουμε το γλάσο ανακατεύουμε την άχνη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού σε μικρό δοχείο. πρέπει να προσέξουμε να μη βάλουμε όλο το χυμό λεμονιού από την αρχή. Υπολογίζουμε πόσο ρευστό θέλουμε το γλάσο και ανάλογα προσθέτουμε περισσότερο. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι το γλάσο να αποκτήσει την κατάλληλη υφή και το αλείφουμε στο κέικ.
Αφήνουμε το κέικ να στεγνώσει πριν το κόψουμε.