Υλικά
για την τάρτα:
200 γρ. ανάλατο βούτυρο
90 γρ. ζάχαρη
280 γρ. αλεύρι
για τη γέμιση:
3-4 κ.σ. Amvrosia Molasses
400 γρ. σιρόπι ζαχαροκάλαμου
80 γρ. νιφάδες βρώμης (κουάκερ)
50 γρ. ψωμί σε κομματάκια
1 λεμόνι, ξύσμα & χυμός
2 αβγά
για το σερβίρισμα: (προαιρετικά)
κρέμα γάλακτος
Διαδικασία
για την τάρτα:
Στον κάδο του μίξερ, με το φτερό και στη μεσαία ταχύτητα χτυπάω το βούτυρο με τη ζάχαρη, να αφρατέψει. Προσθέτω και το αλεύρι κι ενσωματώνω. Προκύπτει μια πολύ μαλακή ζύμη. Την τυλίγω με μεμβράνη και την αφήνω στο ψυγείο να σφίξει για τουλάχιστον 4 ώρες.
Βουτυρώνω κι αλευρώνω ελαφρώς μια στρογγυλή φόρμα με έλασμα 22εκ. ή μια μεγάλη ταρτιέρα. Είναι σημαντικό να βουτυρώσω, καθώς το γλυκό θα γίνει βαρύ και με τη μολλάσα σαν κύριο συστατικό, θα είναι δύσκολο να ξεκολλήσω την τάρτα από τον πάτο! Δουλεύω τη ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο με τον πλάστη ή με τα χέρια και καλύπτω τον πάτο και τα τοιχώματα της φόρμας μου με το ζυμάρι.
Με ένα πιρούνι τρυπάω σε πολλά σημεία τη βάση και την ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 20′, μέχρι να πάρει ένα ευχάριστο σκούρο χρυσαφί χρώμα.
για τη γέμιση:
Αφαιρώ από το φούρνο και σκεπάζω τη βάση με μπόλικη μολλάσα, να σχηματίσω μια πλούσια στρώση. Σε μια κατσαρόλα ή τηγάνι με βαρύ πάτο και σε χαμηλή φωτιά, ζεσταίνω το σιρόπι. Προσθέτω το Κουάκερ, κρατώντας μια χούφτα για το τέλος. Κόβω το ψωμί σε μικρά κομμάτια και τα ρίχνω κι αυτά στο μείγμα, να απορροφήσει το σιρόπι. Τέλος, χύνω τον χυμό του λεμονιού και το ξύσμα από πάνω κι ανακατεύω ζωηρά με μια ξύλινη κουτάλα. Αφήνω το σιρόπι μου να ζεσταθεί λιγάκι και να ενωθούν καλά τα υλικά. Στο μεταξύ χτυπάω πρόχειρα με ένα πιρούνι μέσα σε ένα μπολάκι τα αβγά. Κατεβάζω το τηγάνι και το αφήνω να κρυώσει λιγάκι. Προσθέτω στο μείγμα τα αβγά κι ανακατεύω ζωηρά, μέχρι να αλλάξει χρώμα το μείγμα μου και να ανοίξει λιγάκι.
Γεμίζω την τάρτα μου με το μείγμα, το λειαίνω και πασπαλίζω τη χούφτα βρώμης που φύλαξα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 35′-40′.
για το σερβίρισμα: (προαιρετικά)
Πριν σερβίρω την τάρτα μου, την περιχύνω με ζεστή ή κρύα κρέμα γάλακτος.