10 Οφέλη του Ροδιού για την Υγεία του Ανθρώπου

Το ρόδι είναι ένα από τα πιο υγιεινά φρούτα στη γη. Έχει πολλά απίστευτα οφέλη για την υγεία για το σώμα σας. Είναι το φρούτο με τις περισσότερες αναφορές σε όλα τα θεολογικά βιβλία.

 
Eχει αντιοξειδωτικές, αντιιικές και αντικαρκινικές ιδιότητες και λέγεται ότι αποτελεί καλή πηγή βιταμινών, ιδιαίτερα βιταμίνης Α, βιταμίνης C και βιταμίνης Ε, καθώς και φυλλικού οξέος.

Αυτό το καταπληκτικό φρούτο αποτελείται από τρεις φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά, από ότι το κρασί ή το πράσινο τσάι, και η κατανάλωση του προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία του ανθρώπου. Δεν είναι τυχαίο που το αποκαλούν θειικό φρούτο.


1.Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς


Τα εκχυλίσματα ροδιού έχουν δράσεις που μπορούν να προστατεύσουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Οι πολυφαινόλες αποτελούν συστατικά που βρίσκονται σε πολύ μικρή ποσότητα στα τρόφιμα και έχουν αντιοξειδωτική δράση, διατηρούν τη υγεία των αγγείων, ενώ σας προστατεύουν από την χοληστερόλη. Τα ρόδια έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή που χαρακτηρίζει την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης.

                                    

Οι αντιαιμοπεταλιακές δράσεις του χυμού του ροδιού μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη θρόμβων αίματος που εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι ενώσεις όπως οι τανίνες και οι ανθοκυάνες, που περιλαμβάνονται στο ρόδι, έχουν ισχυρό δράση στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πολλές από αυτές τις ιδιότητες των ροδιών εμφανίζονται επίσης στο κόκκινο κρασί, το οποίο είναι πλούσιο σε παρόμοιες πολυφαινόλες.

 

2.Ενδυναμώνει την μνήμη


Η τακτική κατανάλωση χυμού ροδιού βοηθά τον εγκέφαλό σας να αποδίδει καλύτερα και μπορεί να σας προστατεύσει από νευρολογικές παθήσεις. Μια μελέτη σε ασθενείς διαπίστωσε ότι 2 γραμμάρια εκχυλίσματος ροδιού απέτρεψαν απώλεια μνήμης μετά από χειρουργική επέμβαση. Μια άλλη μελέτη, σε 28  ενήλικες με διαταραχές μνήμης, διαπίστωσε ότι 1 ποτήρι χυμού ροδιού ανά ημέρα βελτίωσε σημαντικά τους δείκτες της λεκτικής και της οπτικής μνήμης.

Τέλος, μελέτες σε ποντίκια υποδεικνύουν ότι η υψηλή συγκέντρωσή των αντιοξειδωτικών στον χυμό των ροδιών καθυστερεί την πρόοδο της νόσου του Alzheimer και προστατεύει τη μνήμη.

 


3.Βελτιώνει την φυσική κατάσταση


Ο χυμός ροδιού, και τα εκχυλίσματά του, έχουν τη δυνατότητα να σας προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες και να βελτιώνουν την καρδιακή λειτουργία, έχοντας ως αποτέλεσμα την αύξηση της αντοχής στην άσκηση. Η περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών των ροδιών και του χυμού ροδιού μπορεί να βελτιώσει την αντοχή και την αερόβια απόδοση στους αθλητές, σύμφωνα με μια μελέτη στο Journal of Nutrition and Metabolism, κατά την οποία καταναλώνονταν 500ml χυμού ροδιού από αθλητές καθημερινά για 15 ημέρες.


Μια άλλη μελέτη έδειξε επίσης ότι το εκχύλισμα ροδιού βελτίωσε την απόδοση μέσα σε 30 λεπτά από την κατανάλωσή του, σε αθλήματα που περιλαμβάνουν αερόβια άσκηση. Τέλος, μία μικρή μελέτη που περιελάμβανε 19 άνδρες και γυναίκες διαπίστωσε ότι τα εκχυλίσματα από το ρόδι συμβάλλουν στη βελτίωση της ροής του αίματος με αποτέλεσμα, την ενίσχυση της απόδοσης στην άσκηση.

                                         

                                              

4.Βοηθά στην πέψη


Το ρόδι ωφελεί το πεπτικό σας σύστημα παρέχοντας βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βοηθούν το σώμα σας να μετατρέπει αποτελεσματικά το λίπος, τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες, σε ενέργεια. Οι ίνες στο ρόδι βοηθούν στην αποτελεσματική μεταφορά της τροφής στο σώμα σας, βοηθώντας κατ’ αυτό τον τρόπο στην πέψη. Το ρόδι έχει επίσης σημαντικό ρόλο στην έκκριση των ενζύμων που βοηθούν στην βελτίωση της διαδικασίας της πέψης.


Το ρόδι αποτελεί πλούσια μορφή αλκαλίων, τα οποία βοηθούν στην εξουδετέρωση της καούρας. Μπορεί ακόμη να βοηθήσει στην καταπολέμηση των αιμορροΐδων, της ναυτίας, της δυσεντερίας και των εντερικών σκουληκιών. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χυμό ροδιού ως καθαρτικό, για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας.  Αν ακόμη έχετε δυσπεψία ή ζάλη, ανακατέψτε το χυμό ροδιού με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και το πρόβλημα λύθηκε!

 

 

5.Προλαμβάνει τα αρθριτικά


Η φλεγμονή παίζει μεγάλο ρόλο στην επιδείνωση των συμπτωμάτων της RA, μιας επιθετικής μορφής αρθρίτιδας. Η ασθένεια αυτή λέγεται πως καταστέλλεται όταν δεν υπάρχουν φλεγμονές, ή όταν είναι σε πολύ μικρό βαθμό. Έρευνες δείχνουν ότι διάφορα τρόφιμα παίζουν ρόλο στην φλεγμονή αρθρίτιδας. Τρόφιμα που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μέταλλα και αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση της RA φλεγμονής και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.


Ένα από τα τρόφιμα που συστήνονται συχνά για τη μείωση των συμπτωμάτων και των φλεγμονών είναι το ρόδι. Το ρόδι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι ο χυμός ροδιού μείωσε τους βιοδείκτες της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και του οξειδωτικού στρες. Εθελοντές που ήπιαν χυμό ροδιού δύο φορές την ημέρα παρουσίασαν λιγότερη ευαισθησία, οίδημα και πόνο στις αρθρώσεις.


6.Βοηθάει τους Διαβητικούς


Εάν έχετε διαβήτη, ίσως χρειαστεί να φροντίσετε να βρείτε 100 τοις εκατό χυμό ροδιού. Οι περισσότεροι χυμοί περιέχουν υψηλά επίπεδα ζάχαρης και δεν περιέχουν φυτικές ίνες. Αντίθετα, ο χυμός ροδιού περιέχει μικρό ποσοστό ζάχαρης και περιέχει ενώσεις που βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Μια μελέτη 12 εβδομάδων σε άτομα με διαβήτη διαπίστωσε ότι 250 ml χυμού ροδιού ανά ημέρα μείωσε τους δείκτες φλεγμονής CRP και ιντερλευκίνης-6 κατά 32% και 30% αντίστοιχα. Άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η λήψη συμπυκνωμένου χυμού ροδιού, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων λόγω των υψηλών επιπέδων αντιοξειδωτικών.

 

                                         

                                             

7.Βελτιώνει την υγεία του στόματος


Τα ρόδια περιέχουν πολυφαινόλες, τανίνες, ελλαγικό οξύ και ανθοκυανίνες που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Οι ανθοκυανιδίνες των κόκκινων φρούτων με την αντιοξειδωτική τους δράση, κάνουν τον χυμό ροδιού να έχει ανώτερη βιοδραστικότητα σε σύγκριση με άλλα φρούτα. Η κύρια λειτουργική αξία του ροδιού στην υγεία του στόματος είναι στην περιεκτικότητά του σε πολυφαινολικό φλαβονοειδές.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ίνες, τα φρούτα όπως τα μήλα, οι φράουλες και το ρόδι τρίβουν τα δόντια σας καθώς τα μασάτε. Αυτό βοηθά στην καταπολέμηση της συσσώρευσης πλάκας, καθώς και στην αφαίρεση άλλων ουσιών που μπορεί να βλάψουν την επιφάνεια των δοντιών. Οι ειδικοί προτείνουν τη χρήση εκχυλίσματος ροδιού για την πρόληψη της τερηδόνας και της φλεγμονής των ούλων.

 

8.Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες


Ο χυμός ροδιού και άλλα εκχυλίσματα ροδιού έχουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, τα οποία είναι χρήσιμα για τη θεραπεία του καρκίνου και την επιβράδυνση της εξέλιξης των όγκων.


 Δύο μελέτες υποστηρίζουν ότι ο χυμός ροδιού έχει την ικανότητα να καταπολεμά τον καρκίνο του προστάτη.


Ένα πείραμα έδειξε ότι ο χυμός ροδιού επιβράδυνε την ανάπτυξη, και ακόμη και σκότωσε, καρκινικά κύτταρα που καλλιέργησαν οι επιστήμονες. Το έλαιο από ρόδι έδειξε επίσης αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου και του καρκίνου του δέρματος.

 

9.Είναι θαυματουργό για  το δέρμα


Πλούσια σε βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά, τα ρόδια μπορούν να καθυστερήσουν τα σημάδια της γήρανσης. Αυτά τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν την φλεγμονή του δέρματος, θεραπεύουν την ακμή και εξαλείφουν τις σκούρες κηλίδες. Τα ρόδια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, μια θρεπτική ουσία αρκετά σημαντική για την υγεία του δέρματος.

 
Τα ρόδια βοηθούν στην προστασία της επιδερμίδας από εξωτερικούς παράγοντες και στην αναγέννηση των κυττάρων του δέρματος. Αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος επιταχύνεται η αποκατάσταση των ιστών και η επούλωση των πληγών. Το λάδι ροδιού καταπολεμά την λιπαρότητα του δέρματος, γι’ αυτό και εμπεριέχεται σε διαφορά προϊόντα που προορίζονται για άτομα με ακμή.

 

10.Βοηθά την ανάπτυξη των μαλλιών


Πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουν τα οφέλη που έχει στα μαλλιά μας το ρόδι αλλά και ο χυμός του. Έχει αποδειχθεί ότι το πουκικό οξύ, που βρίσκεται στους σπόρους του ροδιού, ενισχύει τους θύλακες των τριχών, με την τόνωση της κυκλοφορίας και τη βελτίωση της ροής του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής.


Το λάδι ροδιού είναι ιδανικό για να τιθασεύσετε τις ατίθασες μπούκλες σας και να καταπολεμίσετε το φρισάρισμα. Το πουκικό οξύ και το ωμέγα-5 λιπαρό οξύ που περιλαμβάνονται στο ρόδι, είναι ουσίες που το κάνουν κατάλληλο για ξηρά και φριζαρισμένα μαλλιά.

Το έλαιο του ροδιού είναι ένα θαυμάσιο συστατικό ιδανικό για τα μαλλιά μας. Είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα και πολυκαρβονικό οξύ, βοηθά στην ενίσχυση των θαμπών μαλλιών και τα κάνει να φαίνονται υγιεί και λαμπερά!

 

Περισσότερα Άρθρα

Food Expo 2024

Food Expo 2024

Ετοιμάστε τους γευστικούς σας κάλυκες για ένα αξέχαστο ταξίδι, καθώς η Amphoreus σας προσκαλεί να βυθιστείτε στον ζωντανό κόσμο της ελληνικής γαστρονομίας στην επερχόμενη Food Expo την επόμενη εβδομάδα. Ελάτε μαζί μας καθώς θα παρουσιάσουμε την εξαίσια γκάμα των φυσικών ελληνικών προϊόντων μας, με το βραβευμένο μας ελαιόλαδο να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Διαβάστε Περισσότερα

Κατηγορίες Προιόντων