Ελαιόλαδο & Υγεία

Μια από τις αντιοξειδωτικές ενώσεις που βρίσκονται στο ελαιόλαδο είναι ικανή να εξουδετερώνει καρκινικά κύτταρα σε λιγότερο από μία ώρα, αφήνοντας ανέπαφα τα υγιή κύτταρα, σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rutgers & Hunter και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Molecular & Cellular Oncology.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι χάρη του συγκεκριμένου αυτού μορίου που βρίσκεται στο ελαιόλαδο, μπορεί να οδηγηθούμε σε μια νέα στοχευμένη θεραπεία του καρκίνου. Η μεσογειακή διατροφή είναι γνωστό ότι σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο πολλών διαφορετικών ειδών καρκίνου, δήλωσε ο ερευνητής Paul Breslin.

Ενώ ολόκληρη η δίαιτα έχει πολλά οφέλη, αυτή η μελέτη εστιάζεται στην ολεοκανθάλη που βρίσκεται στο ελαιόλαδο. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται προς τη μεσογειακή διατροφή ως μια υγιεινή επιλογή ζωής, τόσο αυξάνεται η σπουδαιότητα της ολεοκανθάλης, ως βασικό δραστικό συστατικό αυτής της δίαιτας.
Πολλές φυτικές ενώσεις είναι γνωστό ότι επάγουν απόπτωση ή προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο, σε καρκινικά κύτταρα με τη στόχευση μίας ειδικής πρωτεΐνης που ελέγχει τη διαδικασία. Η απόπτωση διαρκεί τυπικά 16 με 24 ώρες και προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα καρκινικά κύτταρα που εκτίθενται σε ολεοκανθάλη πέθαναν εντός 30 έως 60 λεπτών της έκθεσης. Η ολεοκανθάλη ενεργούσε πολύ πάρα πολύ γρήγορα, γεγονός που υποδηλώνει κάποιο μηχανισμό, εκτός από την απόπτωση.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ολεοκανθάλη πράγματι σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα με διαφορετικό μηχανισμό, καταστρέφοντας τα κέντρα αποβλήτων των καρκινικών κυττάρων, γνωστά και ως λυσοσώματα, που είναι μεγαλύτερα και πιο εύθραυστα στα καρκινικά κύτταρα παρά σε υγιή κύτταρα.

Η μελέτη έδειξε ότι όταν τα λυσοσώματα έσπαγαν χώρια, η κρίσιμη διατήρηση της ζωής στις λειτουργίες των καρκινικών κυττάρων άρχισε να καταρρέει.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ολεοκανθάλη δεν βλάπτει τα υγιή κύτταρα γύρω από τον ξενιστή. Αντ “αυτού, μπαίνουν σε ένα είδος στάσης ή αδρανοποίησης για περίπου μία ημέρα. Μετά από εκείνη τη στιγμή, τα κύτταρα επαναλαμβάνουν την κανονική, υγιή λειτουργία τους χωρίς άλλα εμφανή αποτελέσματα.

Με τον μηχανισμό της θανάτωσης των καρκινικών κυττάρων και τον τρόπο που διαφυλάσσονται τα υγιή κύτταρα, η λυσοσωματική διαπερατότητα της μεμβράνης, έχει υποτεθεί ως πιθανός μηχανισμός για την αποτελεσματική εξόντωση των καρκινικών κυττάρων ενώ δεν πειράζει καθόλου τους υγιείς ιστούς,
δήλωσε ο Breslin.

Αυτή η διαπίστωση είναι και αυτή που κάνει αυτή την έκθεση να έχει ιδιαίτερο θεραπευτικό ενδιαφέρον για τη θεραπεία του καρκίνου.
Το ελαιόλαδο και τα συστατικά μέρη του έχει διαπιστωθεί ότι έχουν μια ευρεία ποικιλία από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος, την πρόληψη της οστεοπόρωσης, την προστασία του σώματος από τη ρύπανση του αέρα, και, ενδεχομένως, τη συμβολή στην πρόληψη της άνοιας. Τα υγιή λίπη στο ελαιόλαδο έχουν επίσης αποδειχθεί ότι βοηθούν στην ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου, και τη βελτίωση της μνήμης.

Μια άλλη μελέτη που διεξήχθη το 2010 από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Autonoma de Barcelona πρότεινε, επίσης, ότι το ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου. Οι ερευνητές βρήκαν ότι το λάδι της ελιάς οδήγησε σε αλλαγές στα μονοπάτια σηματοδότησης των κυττάρων του καρκίνου του μαστού, οδηγώντας τα σε απόπτωση, προλαβαίνοντας βλάβες στο DNA.

Αυτά τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, διότι μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τυπικά θεωρείται παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, το ελαιόλαδο και ορισμένα άλλα «υγιή» λίπη μπορεί να έχουν στην πραγματικότητα ένα προστατευτικό όφελος.

Μια μέτρια κατανάλωση του παρθένου ελαιολάδου έχει  συνδεθεί με χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου, καρδιακών παθήσεων, και πολλών άλλων προβλημάτων υγείας.

Περισσότερα Άρθρα

Food Expo 2024

Food Expo 2024

Ετοιμάστε τους γευστικούς σας κάλυκες για ένα αξέχαστο ταξίδι, καθώς η Amphoreus σας προσκαλεί να βυθιστείτε στον ζωντανό κόσμο της ελληνικής γαστρονομίας στην επερχόμενη Food Expo την επόμενη εβδομάδα. Ελάτε μαζί μας καθώς θα παρουσιάσουμε την εξαίσια γκάμα των φυσικών ελληνικών προϊόντων μας, με το βραβευμένο μας ελαιόλαδο να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Διαβάστε Περισσότερα

Κατηγορίες Προιόντων