Κετογονική διατροφή ως μέσο απώλειας βάρους


Η κετογονική διατροφή μπορεί να έχει γίνει ευρέως γνωστή τα τελευταία χρόνια κυρίως διότι
πολλοί διάσημοι αστέρες την ακολουθούν πιστά, όμως υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια.
Ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920 με στόχο την αντιμετώπιση των
κρίσεων σε ασθενείς που υπέφεραν από επιληψία

 


Στηρίζεται στην άποψη ότι όταν κάποιος κάψει τις θερμίδες που προέρχονται από τους
υδατάνθρακες, το σώμα θα αρχίσει να καίει το λίπος για να έχει ενέργεια, μεταβαίνοντας σε
μία κατάσταση που λέγεται κέτωση.

 


Σήμερα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι, ειδικά όσοι είναι πάνω από την ηλικία των 40,
ακολουθούν πιστά την κετογονική δίαιτα για να χάσουν βάρος.
Ας δούμε όμως τις διεργασίες τις οποίες χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας για την παραγωγή
ενέργειας:

 


Η κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού μας είναι η γλυκόζη, η οποία προέρχεται από το
μεταβολισμό των υδατανθράκων. Όταν δεν καταναλώνουμε επαρκή ποσότητα υδατανθράκων,
το σώμα μας εξαντλεί τα αποθέματα της γλυκόζης και αναζητά εναλλακτικές πηγές ενέργειας,
κυρίως τα λιπαρά οξέα. Ένα μέρος από τα λιπαρά οξέα μετατρέπεται σε κετόνες στο ήπαρ.
Τότε πολλά μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου, χρησιμοποιούν τις
κετόνες για ενέργεια.

 


Ο σκοπός δηλαδή της δίαιτας αυτής είναι η χρήση του λίπους σαν κύριο “καύσιμο” για τον
οργανισμό, αντί της γλυκόζης.


Στην πράξη, αυτά που επιτρέπεται να καταναλώνει κανείς είναι κρέας, λιπαρά ψάρια,
προϊόντα ζωικής προέλευσης, ξηρούς καρπούς και σπόρους, αβοκάντο, υγιεινά λίπη,

όπως είναι το ελαιόλαδο, το λάδι από αβοκάντο, το λάδι καρύδας και λαχανικά με χαμηλή
περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πιπεριές κλπ).

 


Αυτά που θα πρέπει να αποφεύγει είναι το άμυλο, τα φρούτα, τα προϊόντα που περιέχουν
ζάχαρη, τα όσπρια, οι πατάτες και τα καρότα, το αλκοόλ και διάφορα ανθυγιεινά λιπαρά
(σάλτσες, μαγιονέζα, επεξεργασμένα φυτικά έλαια).

 


Ας δούμε όμως τα οφέλη της κετογονικής δίαιτας:

 

 

 

 

 

Επιπρόσθετα, αναγνωρίζοντας τα οφέλη της, υπάρχει παγκοσμίως ένα αυξανόμενο
ερευνητικό ενδιαφέρον γύρω από την κετογονική διατροφή.

 


Μέτρον…Άριστον

 


Υπάρχουν στιγμές που τα φρούτα, το παγωτό, η μακαρονάδα και οι πατάτες φούρνου μας
λείπουν πραγματικά. Λίγοι υδατάνθρακες παραπάνω, ανάλογα με την ευαισθησία που
έχει ο καθένας δεν θα αποτελούν πρόβλημα.


Πριν την έναρξη μιας τέτοιας διατροφής καλό είναι να γνωρίζουμε κάποια πράγματα:

 

 

 

 

 

 

 

Σε κάθε περίπτωση πριν από κάθε δραστική αλλαγή στη διατροφή μας είναι απαραίτητο να
συμβουλευόμαστε τη γνώμη του ειδικού προς αποφυγή παρενεργειών και σοβαρών
προβλημάτων. Άλλωστε, ο καθένας μας είναι μοναδικός και το ίδιο συμβαίνει και με την
διατροφή που μας ταιριάζει!

Κατηγορίες Προιόντων