Υλικά για 4 μερίδες
• 1 κιλό γρ. χοιρινή πανσέτα, σε ενιαίο κομμάτι με το δέρμα και το κόκκαλο, πλυμένη και καλά σκουπισμένη (ζητάω από το χασάπη να την χαράξει σε μεγάλους ρόμβους)
• ελαιόλαδο για το άλειμμα
• λίγα γαρύφαλλα ολόκληρα
• χοντρό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το γλάσο
• 6 κουτ. σούπας πετιμέζι
• 1 συσκευασία σάλτσα ψητού
• 2 κουτ. σούπας πικάντικη μουστάρδα
• 1 κουτ. σούπας σιναπόσπορο, σπασμένο σε γουδί
• ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
• χυμός από 2 λεμόνια
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνω το φούρνο στους 220°C. Βάζω μια σχάρα μια μεγάλη λαμαρίνα φούρνου (ή το μεγάλο ορθογώνιο ταψί).
Αλείφω με ελαιόλαδο από όλες τις μεριές και την αλατοπιπερώνω γενναιόδωρα.
Βάζω την πανσέτα στο φούρνο για 40 – 45 λεπτά, μέχρι να δω ότι ροδίζει.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύω τα υλικά του γλάσου (πετιμέζι, σάλτσα ψητού, μουστάρδα, το σιναπόσπορο, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και το πιπέρι). Βγάζω το ταψί από το φούρνο και αλείφω την πανσέτα με το μισό γλάσο. Συνεχίζω το ψήσιμο για 15 λεπτά. Ξαναβγάζω το κρέας από το φούρνο και αλείφω με το υπόλοιπο γλάσο. Συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά μέχρι να αποκτήσει ένα ωραίο χρώμα.
Τη βγάζω από το φούρνο, την αφήνω να «ξεκουραστεί» για 5 λεπτά και την κόβω σε φέτες. Κόβω την πανσέτα σε λεπτές φέτες και σερβίρω.