Υλικά
1 κιλό πατάτες
2 κ.σ. βούτυρο
1 φλιτζάνι τσαγιού τριμμένο τυρί (κάποιο αλμυρό)
3 αβγά
αλάτι & πιπέρι
μοσχοκάρυδο
1 φλιτζάνι τσαγιού τριμμένη φρυγανιά
1/2 ματσάκι βασιλικό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Βράζουμε τις πατάτες με την φλούδα μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια τις αποφλοιώνουμε και τις κόβουμε στα 4 (ανάλογα το μέγεθος) και τις ξαναβράζουμε σε διαφορετικό νερό προσθέτοντας 2 κουταλιές βούτυρο. Όταν οι πατάτες μας βράσουν καλά, τις κατεβάζουμε από τη φωτιά και με ένα πιρούνι τις πατάμε έως ότου γίνουν πουρές.
Όταν κρυώσει αρκετά ο πουρές, ανακατεύουμε σε αυτόν το τριμμένο τυρί, τους κρόκους των 2 αβγών, αλάτι, μοσχοκάρυδο, πιπέρι και βασιλικό.
Ανακατεύουμε το μίγμα πολύ καλά και πλάθουμε μακρόστενους κυλίνδρους περίπου 3 εκ. μήκος και 1 εκ. πάχος.
Σε μπολ χτυπάμε καλά τα ασπράδια των 3 αυγών μαζί με τον ένα κρόκο, βουτάμε τις μπουκίτσες μας στο αυγό και κατόπιν στην τριμμένη φρυγανιά που έχουμε σε άλλο μπολ.
Τηγανίζουμε τις πατατοκροκέτες σε μπόλικο λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Σερβίρουμε γαρνίροντας με λίγα φύλα βασιλικού!