Ραφιναρισμένο και χύμα Νοθευμένο ελαιόλαδο

Νοθευμένο ελαιόλαδο είναι το ελαιόλαδο στο οποίο έχουν χρησιμοποιηθεί προσμίξεις άλλων ελαίων κατώτερης ποιότητας (πχ σπορέλαιο) ή νερό ή ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν κίνδυνο της υγείας και εμπεριέχει την εξαπάτηση του καταναλωτή, είτε ως προς την ποιότητα, είτε ως προς την σχέση τιμής-ποιότητας.

Εκείνο που είναι ύψιστης σημασίας, δεν είναι η συσκευασία του ελαιολάδου, αλλά η γνώση της πηγής του.

Λίγοι είναι οι καταναλωτές που γνωρίζουν για παράδειγμα ότι το Αγνό ή Γνήσιο ελαιόλαδο είναι πρόσμιξη παρθένου και ραφιναρισμένου ελαιολάδου.

Ραφιναρισμένο ελαιόλαδο είναι το λάδι που έχει επανεστεροποιηθεί με διαλύτες, έχει υποστεί αποσμοποίηση, αποχρωματισμό, έχει επεξεργαστεί σε κενό αέρος ή έχει αναμειχθεί με άλλα έλαια (όπως το σπορέλαιο).

Κι όμως, οι περισσότεροι καταναλωτές αγοράζουν τέτοιο «γνήσιο» λάδι από το super-market, θεωρώντας ότι είναι παρθένο ή χύμα ελαιόλαδο από εμπόρους και λαϊκές αγορές, χωρίς να γνωρίζουν την πραγματική του προέλευση και το τι λάδι τελικά καταλήγει στο πιάτο των παιδιών τους καθημερινά.

Επειδή η αξία του ελαιολάδου για την υγεία μας είναι γνωστή και η χρήση του στην διατροφή της οικογένειάς μας καθημερινή, έχουμε υποχρέωση να γνωρίζουμε τι είναι «νοθευμένο» στο τραπέζι μας.

Δεν μπορεί κανένα ελαιόλαδο να συγκριθεί με την γνησιότητα του λαδιού που έρχεται στο πιάτο σας από τον ελαιώνα του παραγωγού που εσείς επιλέγετε.

Περισσότερα Άρθρα

Food Expo 2024

Food Expo 2024

Ετοιμάστε τους γευστικούς σας κάλυκες για ένα αξέχαστο ταξίδι, καθώς η Amphoreus σας προσκαλεί να βυθιστείτε στον ζωντανό κόσμο της ελληνικής γαστρονομίας στην επερχόμενη Food Expo την επόμενη εβδομάδα. Ελάτε μαζί μας καθώς θα παρουσιάσουμε την εξαίσια γκάμα των φυσικών ελληνικών προϊόντων μας, με το βραβευμένο μας ελαιόλαδο να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Διαβάστε Περισσότερα

Κατηγορίες Προιόντων