Το ελαιόλαδο μειώνει τριγλυκερίδια και γλυκόζη

Η ερευνητική ομάδα Καρδιομεταβολικού Κινδύνου του Ινστιτούτου Υγείας σε συνεργασία με το Τμήμα Ενδοκρινολογίας και Διατροφής του Νοσοκομείου της Βαλένθια,  απέδειξαν σε μελέτη ότι η πρόσληψη ακόρεστων λιπαρών οξέων, όπως εκείνα που βρίσκονται στο ελαιόλαδο και στους ξηρούς καρπούς ελιάς, μπορούν να προκαλέσουν ευεργετικές μεταγευματικές αλλαγές (κατάσταση του μεταβολισμού μετά την απορρόφηση της τροφής), κατά τη διάρκεια και μετά την πέψη.

Αντιθετα από ό,τι περίμεναν οι ερευνητές, τα οξέα αυτά μειώνουν προοδευτικά τα πλασματικά επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης, με την μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και των επιπέδων οξειδωτικού στρες. Η μεταγευματική κατάσταση είναι η συνήθης καθημερινή μεταβολική κατάσταση όπου απορροφάται η τροφή και η οποία διαρκεί 2-4 ώρες μετά την πρόσληψή της τροφής. Κατά τη διάρκεια της  σημειώνονται διαφορετικές αυξήσεις στη συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα, τα αμινοξέα και τα τριγλυκερίδια.

Η έρευνα είχε ως σκοπό να αξιολογήσει την επίδραση της υπερφόρτωσης λίπους πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά οξέα σε διάφορες μεταβολικές παραμέτρους όπως η γλυκόζη, η ινσουλίνη και τα λιπίδια καθώς και το οξειδωτικό στρες, σε 40 εθελοντές, 20 υγιή άτομα και 20ασθενείς με κοιλιακή παχυσαρκία. Μετά από 12-ωρη νηστεία πραγματοποίηθηκε η πρόσληψη ενός έτοιμου εμπορικού παρασκευάσματος , πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά οξέα.

“Με την ανάλυση του αίματος μετά απο 4 ώρες, παρατηρήθηκε μια σημαντική αύξηση των τριγλυκεριδίων στο πλάσμα και επακόλουθη μείωσή τους. Ωστόσο, τόσο στα υγιή άτομα όσο και στους ασθενείς και αντίθετα από ό,τι αρχικά περιμέναμε, σημειώθηκε σταδιακή μείωση των επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης με μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και των επιπέδων οξειδωτικού στρες”, τονίζει μέλος της ομάδας.

Κατά την άποψή του, το κύριο συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι «τα ακόρεστα λιπαρά οξέα μπορούν να προκαλέσουν ευεργετικές αλλαγές σε μεταβολικό επίπεδο μετά την πρόσληψη τροφής που θα μπορούσε να αλλάξει τις τρέχουσες διατροφικές συστάσεις σε ασθενείς με παχυσαρκία ή / και διαβήτη, δεδομένου ότι συνιστάται να προσλαμβάνουν τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. 

Οπως τονίζουν οι ειδικοί, δεν είναι σωστή η κατάχρηση των ακόρεστων λιπαρών οξέων λόγω των θερμίδων τους αλλά μπορούν να είναι πιο ελαστικοί ως προς την καταναλώση τους.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Plos One.

Περισσότερα Άρθρα

Food Expo 2024

Food Expo 2024

Ετοιμάστε τους γευστικούς σας κάλυκες για ένα αξέχαστο ταξίδι, καθώς η Amphoreus σας προσκαλεί να βυθιστείτε στον ζωντανό κόσμο της ελληνικής γαστρονομίας στην επερχόμενη Food Expo την επόμενη εβδομάδα. Ελάτε μαζί μας καθώς θα παρουσιάσουμε την εξαίσια γκάμα των φυσικών ελληνικών προϊόντων μας, με το βραβευμένο μας ελαιόλαδο να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Διαβάστε Περισσότερα

Κατηγορίες Προιόντων